נחלים

בדף זה תוכלו, המתארחים אצלנו בבר און בתי נופש טבע, תרבות, סיורים, וקולינריה למצוא
את הנחלים ומקורות המים לטייל ולהנות מהם במרחק נסיעה לא גדול ממתחם הארוח שלנו .

פנינת הטיולים ומקור משיכה למטיילים רבים בימי הקיץ החמים. המסלול מתאים משפחות בדרגת הקושי קלה . במרחק נסיעה של 10 דקות ממתחם האירוח שלנו. בימי החופשים מומלץ להגיע למקום מוקדם בבוקר בשל עומס מטיילים. מעיין נובע בשמורת נחל כזיב. בנחל שתי בריכות שכשוך. למטייל קיימות שתי אפשרויות בחירה, ללכת בערוץ הנחל או לחצות את הערוץ ולהמשיך על דרך עפר נוחה. ההליכה בתוך הנחל, במים רדודים על חלוקי נחל הזרועים לכל אורכו. במהלך הטיול ניתן לערוך הפסקה, פיקניק, ארוחת בוקר, ולהנות מקול זרימת המים ומהטבע במלוא הדרו.

תצפית יפה על הנחל וסביבתו, ומבט על מבצר יחיעם. בירידה – מעט עצים, הרבה שיחים ושפע פריחה צבעונית בסוף החורף ובאביב. במרביתו של ערוץ הנחל, נהנה מצילם של עצים גבוהים, בעיקר אלונים וגם ער אציל (דפנה) ומבריכות קטנות אחרי הגשמים. סיומו של המסלול בישוב הייחודי כליל – אין דומה לו בארץ – ישוב אקולוגי שהבתים בו מפוזרים ומבודד. לייד החניה של מבצר יחיעם מתחיל סימון ירוק היורד מעט וחוצה את גדר הקיבוץ. שימו לב – יש גם סימון ירוק בכיוון מזרח לכיוון הכפר ינוח. זהו לא המסלול לנחל. אם מסתבכים – נעזרים בעובד של הגן הלאומי. השביל עובר ליד בית קברות ויורד בכוון דרום-מערב. בתחילה הוא מתון ובהמשך תלול למדי. הירידה חשופה לשמש, ולא מומלצת ביום חם במיוחד, או אחרי הגשם כשהקרקע בוצית וחלקה (במקרה כזה אפשר לטייל בכוון ההפוך). באביב הירידה פורחת בשלל צבעים. אחרי חצי ק"מ מגיע השביל לתחתית הערוץ, בו הוא ממשיך בצל העצים. בחורף ובאביב ייתכנו מים בגבים, אותם ניתן לעקוף. כעבור כשני ק"מ בערוץ השביל מתרחב לדרך עפר ולאחר כ-700 מ' רואים את הבתים הראשונים של הישוב. משם נמשיך עוד כ-400 מ' עם הסימון הירוק עד לכביש הראשי של הישוב

נחל שרך הוא אחד מיובליו של נחל בצת. את המסלול מתחילים מחורבת דנעילה וממנה מתקדמים לנחל שרך. לאורך ההליכה צל העצים, במערת שרך, בעינות כרכרה. בחורבת כרכרה, לקראת סיום המסלול, ניתן לעצור בשולחנות עץ הנמצאים בחורשת אקליפטוסים ששופצה על ידי קק"ל. המסלול לא מעגלי ומחייב הקפצת רכב.   מחניון דנעילה הולכים  על שביל כחול היורד במתינות לכיוון אפיק נחל שרך. כעבור כ-500 מטרים השביל מתיישר ונע במורד נחל שרך. לאחר כ-400 מטרים באפיק הנחל –  מערת שרך. זו מערה שניתן לבקר בה אולם היא דורשת זחילה. במערת שרך- במערב הולכים עד שמגיעים לפתח נוסף של המערה. קצת חלק, אבל פשוט. ביציאה מהמערה יש ירידה תלולה, בזהירות.  ממערת שרך ממשיכים ללכת  עוד כ-200 מטרים עד שהשביל נשפך יחד עם נחל שרך אל תוך נחל בצת. ההליכה ממשיכה להיות נוחה אולם הצמחייה עבותה יותר והשביל מדי פעם נע בתוך אפיק הנחל ותיתכן זרימת מים רדודים. כ-500 מטרים אחרי מפגש הנחלים מגיעים לעינות כרכרה, מעיין מים רדודים. כק"מ אחרי עינות כרכרה מגיעים לפתח בנחל בה השביל עובר ממש מתחת לצינורות מים. כאן ניתן להמשיך ישר בשביל הכחול למורד נחל בצת (מסלול שמסתיים במושב יערה) או לפנות לכיוון קיבוץ אילון לסיום המסלול: עוזבים את נחל בצת ופונים שמאלה עם הסימון השחור לעלייה לקיבוץ אילון.

נחל נעמן הוא נחל קצר, אורכו רק כ-10 ק"מ, אחד מנחלי האיתן המעטים שבמישור החוף. ראשית דרכו בעינות אפק (ליד קיבוץ אפק) ומשם הוא זורם צפונה בפאתי קרית ביאליק והקיבוצים כפר מסריק ועין המפרץ. הנחל פונה מערבה ונשפך לים התיכון בעכו. עין אפק (כורדאני) היא קבוצת המעיינות העיקרית, והמעיינות שבה נובעים למרגלות העיר המקראית אפק. המעיינות ותל אפק נמצאים כיום בתחום שמורת טבע עין אפק.  המסלול מדרום לצפון.: מרחבת החניה הדרומית צועדים מזרחה ועוברים מתחת לגשר שבכביש 22. חוצים חורשת איקליפטוס, וממשיכים לאורכה של תעלת ניקוז ("תעלה 42"), המלווה אותנו מימין לשביל. במרחק של כ-200 מ' מרחבת החניה נפגשים התעלה והנחל. מעט לפני נקודת המפגש נטוי על התעלה גשר, המוביל לסככת תצפית. זה המקום שבו אפשר לראות צמחייה עשירה של גדות נחלים. עם המינים הבולטים נמנים שנית גדולה, גומא ארוך וסוף מצוי. נחזור לשביל. השביל פונה שמאלה וממשיך לאורך נחל נעמן, המלווה אותנו מימין. לאחר כ-400 מ' נגיע לסככת מתכת גדולה המשקיפה על הנחל. בסככה מוצבים שלטי הסבר על שיקום הנחל ועל עולם הטבע שלו.  אם תפגשו כאן כמה נציגים של הצב הרך, אותו צב ענק שמשקלו עשוי להגיע ל-50 קילוגרמים, אל תתפלאו. רשות הטבע והגנים הביאה לנחל כמה פרטים כדי לגדל גם כאן אוכלוסייה של הזוחל המיוחד הזה, שחי במים מתוקים. בעת הכשרת הנחל זכו גדותיו לשיפוע מתון כדי ליצור אתרי הטלה נוחים לנקבות הצב הרך.  בעל חיים נוסף שראוי להזכיר הוא הדג לבנוּן הירקון. זהו דג כסוף, שאורכו מגיע עד 20 ס"מ. מין הדג הזה מתקיים רק בנחלי מישור החוף של ישראל, והוא נכחד כמעט לחלוטין. רשות הטבע והגנים השיבה את הלבנון לעינות אפק ולעין נימפית, ויש להניח שהדגים ימצאו את דרכם אל הנחל, אם לא עשו זאת עד עכשיו. מבריכות הדגים שבסביבה חדרו לנחל גם דגי אמנון; ואיך אפשר בלי השפמנון, מין "כריש נהרות" שעשוי להגיע לגודל של מטר ואף יותר מכך.  מיד לאחר הסככה הגדולה נפגוש בגשר המרכזי. נעבור לגדה הימנית של הנחל, שם נמצאים חורשת איקליפטוס גדולה וחניון קטן ובו ארבעה שולחנות. נצעד בגדה הזו כ-700 מ' ונוכל ליהנות בדרך מקטע ובו צמחיית נחלים עשירה. קק"ל השיבה לכאן צמחיית בר של גדות נחלים, והיא צומחת כאן באין מפריע כמעט. לרשימת המינים הבולטים נוכל להוסיף כף זאב אירופית, צמח עשבוני שמצמיח גבעול באורך של עד מטר ופרחיו לבנים.  לאחר כ-700 מ' נגיע לגשרון נוסף ולידו מתקן שעשועים לילדים ושני שולחנות פיקניק. נעבור לגדה השמאלית של הנחל. אפשר להתרשם כאן מהאוכלוסייה הענקית של הצמח המכונה חנק מחודד, המטפס על משוכות הפטל שלאורך השביל. הצמח ניכר בעליו דמויי הלב. כבן למשפחת האסקלפיים, גם בעורקי החנק זורם מוהַל חלבי ארסי. רוב החרקים נמנעים ממגע עם הצמח. הפרפר דנאית סדום, לעומת זאת, איננו נרתע ממנו. נקבות הפרפר הכתום מטילות את ביציהן על הצמח והזחלים זוללים ממנו בכל פה ללא כל בעיה.  אורכו של קטע הנחל בין הכניסה הדרומית לצפונית הוא כ-1.3 ק"מ. בכניסה הצפונית נמצא גשרון בטון המשמש את החקלאים באזור. מכאן אפשר להמשיך בגדה השמאלית של הנחל עוד כ-700 מ', ולהגיע לגשר הצפוני ביותר. בינתיים המעבר בגשר אינו אפשרי. בגדה המזרחית של הנחל נמצאת שמורת עין נימפית. כאשר יושלם שם השביל, אפשר יהיה לעבור בגשר ולסייר בשמורה.  עד אז, נחזור באותו שביל לכניסה הצפונית או הדרומית, בהתאם למקום שבו החנינו את הרכב.